KARLOVAC – GRAD KOJI ŽIVI SA ČETIRI RIJEKE

9.7.2009.

U Karlovcu do kraja 2010. godine treba biti završen projekt ISPA, kojim bi se napokon trebao dobrim dijelom riješiti problem otpadnih voda čiji je ispust u karlovačke rijeke desetljećima, od ogromnog sportsko-rekreacijsko-turističkog potencijala, napravio polumrtve odvodne kanale.

ISPA će biti završena, a Karlovac u ovom trenutku ne zna što će s čistim rijekama.

Toliko je dugo naime trajalo manje više pasivno i rezignirano promatranje zagađenja rijeka, da se među građanima izgubio osjećaj da je npr. Kupa u središtu Karlovca uopće nešto vrijedno. A vrijednost je zapravo neprocjenjiva.

Ekološko društvo Pan Karlovac će u sklopu svojih aktivnosti u budućnosti nastojati promijeniti stav prema rijekama i potaknuti sve dionike na aktivno promišljanje o ovoj tematici. U tom smislu osmišljen je i idejni projekt koji će u potpunosti biti spreman za budući natječaj IPA prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Do projektne ideje došlo se na temelju pretpostavke kako Karlovčani danas ne žive sa svojim rijekama, iako su Četiri rijeke zaštitni znak ovog grada. One su nešto po čemu je Karlovac, osim stare gradske jezgre, nadaleko poznat.

Zamislite novo gradsko kupalište na Kupi ispod FINA-e, vožnju turističkim brodom od Rečice do centra Karlovca i nekadašnje trgovačke luke što je već osmislila udruga Zvona uz Kupu. Zamislite uređena šetališta na nasipima uz Baniju i Gazu sa stazama za bicikliste, šetalištem „slavnih Karlovčana“, bolje i sadržajnije organizirane postojeće atrakcije poput Ivanjskog krijesa, veslačke regate, plivačkog maratona… o ovima i bezbroj drugih ideja koje tek trebaju nastati, govori ovaj projekt.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s