OTVORENO PISMO

Iako je rijeka Dobra i cijeli njen kanjonski dio uništen izgradnjom brane i akumulacije, a sve u svrhu dobivanja manje od 1% od ukupno proizvedene struje u RH, a skandal je još veći kada znamo da je gubitak u prijenosu i distribuciji struje preko 17 %, karlovački župan Ivan Vučić je Vladi RH i HEP-u za gradnju hidroelektrana ponudio i ostale karlovačke rijeke.

Sigurni smo da se je trenutnom obustavom radova na projektu HE Lešće i izradom nove Studije utjecaja na okoliš s Ocjenom prihvatljivosti zahvata za prirodu kako i nalaže Zakon o zaštiti prirode RH (NN 70/05), a ne one rađene po dokumentaciji i standardima iz SFR Jugoslavije (Studija utjecaja na okoliš je iz 1985.), HE Lešće ne bi bila niti izgrađena.

Izjava župana: “Stanovništvo ovog kraja je sretno i ponosno što ima ovaj hidro potencijal ovdje i ovo jezero. Na otvaranju ovog objekta rekao sam mještanima, imali ste lijep kanjon ali ćete imati još ljepše jezero. Cijene nekretnina su narasle za 30 posto i sad se ona djeca koja su otišla vraćaju i obnavljaju kuće, rekao je Vučić. ” potpuno je neutemeljena jer da je ispitao javno mnijenje i uključio javnost u proces donošenja odluka po uzoru na standarde EU i Aarhuške konvencije i opet smo sigurni da HE Lešće ne bi bila izgrađena.

Šokirani smo izjavom i ponudom župana Ivana Vučića, i kao stanovnici Županije i ljubitelji naših rijeka i njihovih pravih vrijednosti povlačimo njegovu ponudu da se i ostale karlovačke rijeke bez pitanja što o tome misli stanovništvo, daju za izgradnju takvih manjkavih projekata čiji je utjecaj na prirodu i cjelokupni ekosustav velik, a suvremeni standardi zaštite prirode i okoliša nisu zadovoljeni.

Način na koji Župan “trguje” općim dobrom je skandalozan i u suprotnosti sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske.


Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s