EDUKACIJA O ZAŠTITI OKOLIŠA I ODRŽIVOM RAZVOJU

Trenutačno stanje: Iako se pojmovi ekologija, održivi razvoj i zaštita okoliša poznati većini, njihova kriva upotreba (često puta i zloupotreba), kao i generalno nerazumijevanje javnosti dovodi do opće ocjene da većina građana Hrvatske nije upoznata s važnošću očuvanja i zaštite okoliša. Obrazovanje o zaštiti okoliša i održivom razvoju ne postoji u redovitom obrazovanju, već se javljaju u nekim školama izborne grupe ekologa ili neki oblik dopunske nastave. Mediji kad i govore o zaštiti okoliša ili održivom razvoju, često upotrebljavaju krive pojmove i daju krivu sliku u javnost. Također, prioritet razvoja gospodarstva često dovodi zaštitu okoliša kao nečeg što sprječava razvoj i negativno utječe na životni standard. Osim jedne emisije, na HTV-u Eko zona, nitko sustavno se izvještava o problemima u okolišu. U Karlovačkoj županiji samo je Eko Pan provodio edukaciju za osnovne i srednje škole o ekologiji i zaštiti okoliša.

Ciljevi programa: Jedan od ciljeva je pokretanje Eko centra i time priprema i edukacija članova za vođenje Centra te stvaranje programskog sadržaja koji će građanima ponuditi cjeloviti uvid u sve oblike održivog razvoja. Program će provoditi kontinuiranu edukaciju: za članove i volontere Eko Pana: sudjelovanje na radionicama, seminarima, treninzima i sl.; za učenike s područja grada i županije: tematske i kreativne radionice prilagođene uzrastu, kao kvalitetna i praktična nadopuna školskom programu; za građane: organizacija i izvođenje pokaznih radionica s temom održivog razvoja (eko-poljoprivreda, reciklaža, popravci, eko-gradnja, prirodna prehrana i kozmetika i sl.)

Projekti koje provodimo:
Edukacija o ekologiji, zaštiti prirode i okoliša važno je programsko područje na kojem rade članovi i članice Eko Pana. Iako se ona provodi indirektno i kroz svakodnevna dežurstva na Zelenom telefonu kao i direktno kroz program Stručna praksa smatrali smo važnim izdvojiti programe edukacije tj. ekološkog odgoja djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

STRUČNA PRAKSA

RADIONICE ZA OSNOVNE ŠKOLE

TRIBINE ZA SREDNJE ŠKOLE

EKO EHO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s