STRUČNA PRAKSA

Već treću godinu zaredom Eko Pan provodi program “Stručna praksa na Zelenom telefonu” u suradnji s učenicima trećeg razreda Prirodoslovne škole smjera ekološki tehničar. Cilj projekta Zelenog telefona jest i povećanje sudjelovanja građana u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša.

Kroz servis Zelenog telefona učenici su se uključili u rješavanje ekoloških incidenata te se upoznali sa ciljevima projekta Zeleni telefon. Prijave koje smo zaprimili na naš telefon, praktikanti su uredno zabilježili te uz pručavanje zakonskih regulativa i izvid terena proslijedili inspekciji nadležnoj za zaprimljenu prijavu. Kroz ovakav rad upoznali smo učenike sa rješavanjem problema putem različitih metoda, uglavnom suradnjom sa lokalnim vlastima, uredima i servisima.

Iz iskustva stručne prakse koju Ekološko društvo Pan – Karlovac redovito održava s učenicima Prirodoslovne škole, smjera ekološki tehničar, zaključili smo da je mladež slabo upoznata s problematikom zaštite okoliša, i s funkcioniranjem cijelog sustava, počevši od zakonskih regulativa do mogućnosti prijave pojedinih ekoloških akcidenata i praćenja tijeka postupka.

Stručna praksa učenicima pruža poticajnu okolinu, a kroz opisan izvaninstitucionalni rad i učenje, učenici, budući ekološki tehničari uče na stvarnim situacijama na terenu, o pozitivnim i negativnim stranama djelovanja sustava zaštite okoliša, nalaze se u izravnom kontaktu s mjerodavnim službama, stvarnim ljudima koje muče problemi i sami su aktivno uključeni u rješavanje.

Kroz stvarne primjere srednjoškolci uče razne oblike zagovaranja prilikom rješavanja prijava te participiraju u njihovom rješavanju.

Novost je Eko patrola koja uključuje obilaske pojedinih dijelova grada biciklima i detektiranje problema na koje se ondje nailazi. Nakon detektiranja problema provodi se isti postupak kao kod zaprimanja poziva na Zeleni telefon.

GENERACIJA 05/06
GENERACIJA 06/07
GENERACIJA 07/08
GENERACIJA 08/09


natrag na PROGRAMI

Oglasi
Komentari isključeni za STRUČNA PRAKSA