ODRŽIVO UPRAVLJANJE OTPADOM

Trenutačno stanje: otpad godinama je problem okoliša broj jedan u Hrvatskoj, pa i u Karlovačkoj županiji. Posljednjih godina ipak je primjetan napredak na rješavanju problema otpada. Započela je sanacija odlagališta otpada na Ilovcu te je u pripremi izgradnja novog odlagališta na Babinoj gori, zeleni otoci za odvojeno prikupljanje otpada su postavljeni po gradu, a i stimulacije Fonda za energetsku učinkovitost za prikupljanje PVC ambalaže te elektroničkog otpada daju dobre rezultate. No iako stvari idu naprijed još je mnogo toga potrebno kako bi se riješio problem otpada u Karlovačkoj županiji. Još uvijek je velik broj divljih deponija koje su rezultat loše riješenog odvoza smeća u nekim općinama. Također, ulaganje od strane Čistoće u odvojeno prikupljanje otpadom posljednjih godina je prestalo, a i ostali gradovi i komunalna poduzeća u županiji ne prikupljaju odvojeno otpad. Povećava se količina proizvedenog otpada u domaćinstvima godišnje te bi trebalo kroz različite mjere stimulirati smanjivanje otpada. Osim toga treba osigurati da nova deponija bude izrađena prema svim pravilima EU koja jamče moderan okolišni model skladištenja i sanacije otpada.

Ciljevi programa: osigurati održivo upravljanje otpadom koje poštuje načela recikliranja i smanjivanja količine otpada u cijeloj Karlovačkoj županiji kroz osiguravanje potrebne infrastrukture, edukacije i osvješćivanje stanovništva te kroz nadzor službi koje su zadužene za gospodarenje otpadom.

Projekti koje provodimo:
Pravilno gospodarenje otpadom je ono u kojem je slijed opcija: prevencija nastanka otpada, smanjivanje količine održavanjem, popravljanjem, prodajom ili dijeljenjem, ponovno iskorištavanje proizvoda ili pakiranja, prerada i konačno kao posljednja opcija njegovo odlaganje.Kroz godine članice i članovi Eko Pana redovito provode projekte koji uključuju stvaranje racionalnog i održivog odnosa prema otpadu.

EKOMPOSTIRANJE

GDJE SE KOJE SMEĆE MEĆE

EE OTPAD

BUVLJAK

ZELENA ČISTKA

Jedan odgovor to “ODRŽIVO UPRAVLJANJE OTPADOM”

  1. Željko Obradović Says:

    Pravilno gospodarenje otpadom je ono u kojem je slijed opcija: prevencija nastanka otpada, smanjivanje količine održavanjem, popravljanjem, prodajom ili dijeljenjem, ponovno iskorištavanje proizvoda ili pakiranja, prerada i konačno kao posljednja opcija njegovo odlaganje.
    A to je ujedno i definicija koncepta 0 OTPADA.
    Srdačan pozdrav
    Željko Obradović


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s