ZELENA ČISTKA – JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ

Po prvi put u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka koja će okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada. Cilj nam je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, vrtače, škrape … svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu.
Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 i globalnog pokreta Let’s do it! u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo zajedno učiniti u samo jednom danu.
Kada: 21. travnja 2012.

Aktivni građani i organizacije diljem svijeta dio su najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva koji se provodi pod nazivom World Cleanup 2012 (Očistimo svijet 2012), s ciljem uklanjanja ilegalno odloženog otpada. Projekt World Cleanup 2012 će se sastojati od niza jednodnevnih akcija čišćenja na razini države ili velikih gradova, u periodu od 24. ožujka do 25. rujna 2012. Ideja za ovaj projekt je izrasla iz estonske  građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!) koja je 3. svibnja. 2008. okupila 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo 5 sati. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!
U našoj regiji rezultati dosadašnjih akcija su inspirativni. U Sloveniji je 2010. sudjelovalo 270.000 volontera koji su očistili 15.000 t otpada, a u Srbiji je,  u lipnju 2011.,  gotovo 290.000 volontera očistilo 150.000 m3 otpada. U ovogodišnjoj akciji iz regije sudjelovat  će Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka. Vidjet ćemo tko više voli svoju zemlju, jer rezultati su na nama 🙂

U akciju se možete uključiti na brojne načine! Svaka ideja je dobrodošla, a evo nekoliko naših prijedloga:
Sudjeluj u raznim promotivnim događajima tijekom kampanje ili organiziraj neki svoj zanimljiv događaj kojim ćeš širiti glas o akciji, zainteresirati obitelj, susjede, kolege i prijatelje.
Budi od pomoći oko organizacije:

  • lokalno – tako što ćeš postati lokalni koordinator
  • regionalno – postani koordinator za svoju regiju/županiju
    ili za cijelu Hrvatsku – kao dio organizacijskih timova ukoliko imaš iskustva, znanja, vještine i čeličnu volju! 🙂
  • Kartiraj! Postani istraživač, “smećegraf” i prijavljuj odlagališta divljeg otpada te pomogni  oslikati stvarno stanje na terenu, prijavi se na akciju i  olakšaj nam organizaciju čišćenja,
  • pomozi akciji financijski ili materijalno,
  • pomozi prilikom prijevoza otpada na dan čišćenja! Imaš prikolicu, traktor ili kakvo drugo slično vozilo? Lokalni koordinator bit će zahvalan na tvojoj pomoći!

 

Više o cijeloj inicijativi čitajte na ZELENA ČISTKA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s