JOŠ JEDNO USPJEŠNO VOLONTIRANJE

U petak, 2. rujna završio je i drugi ovogodišnji međunarodni volonterski kamp u organizaciji Eko Pana i u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb.

Uz voditeljicu kampa Doru Dobricu, sudjelovalo je ukupno 12 stranih volontera iz Češke, Francuske, Španjolske, Koreje, Njemačke i Turske.

Kamp je trajao 12 dana, a od toga je 10 dana bilo radnih. Šest sati dnevno volonteri su radili na uređenju okoliša osnovne škole u Bariloviću, gdje su bili i smješteni. Očišćen je teren nekadašnjeg školskog nogometnog igrališta, uređen ružičnjak te otvoren pogled škole prema rijeci Korani.

Također, volonteri su svakodnevno radili i na uređenju zemljišta budućeg permakulturnog centra Eko Pana, u selu Šćulac, nedaleko Barilovića. Udruga je vlastitim sredstvima prije nekoliko mjeseci kupila taj malen komad zemlje s namjerom pokretanja edukacijskog centra iz različitih područja održivog razvoja. Volonterska pomoć je neophodna. Tijekom ovog kampa uspješno se uredio teren, napravila ograda te započelo s gradnjom prve pokazne kuće od starih auto guma, takozvanog earthshipa. Panovci s gradnjom nastavljaju već nadolazećeg vikenda, a od proljeća počinju radionice iz vrtlarstva, prirodne kozmetike, solarne energije i održive gradnje.

Slobodno vrijeme volonteri su koristili za uživanje u rijeci Korani. Također, uz pomoć udruge Kameleon, organiziran je izlet Skradskom gorom-Korana. Volonteri su posjetili Karlovac i Dane Piva. Zajedno s mještanima Barilovića, volonteri su pripremili i interkulturalnu večer, a na poziv udruge Domaći, sudjelovali su u radionici izrade prirodne kozmetike, koju je vodila Ivana Lovrić. Kamp je završio uz malu proslavu, utakmicu i karaoke.

Izuzetno se zahvaljujemo Karlovačkoj Pivovari na financijskoj podršci ovom projektu i druženju s volonterima. Zahvaljujemo se i karlovačkim vulkanizerima na donaciji starih auto guma, bez kojih ne bismo mogli započeti s gradnjom earthshipa. Udruga Kameleon i ovog puta nesebično je podržala volontere. Također se zahvaljujemo ravnateljici i svim zaposlenima osnovne škole u Bariloviću, općini Barilović te svim mještanima koji su s nama proveli desetak nezaboravnih dana. Kako nam je bilo možete pogledati ovdje.

Udruga Eko Pan nastavlja s volonterskim programima. Slijedećeg ljeta ponovno ćemo organizirati dva kampa, od kojih će prvi biti izravna volonterska pomoć nekoj od lokalnih zajednica na području naše županije. U međuvremenu, pokrenuti ćemo Volonterski centar za zaštitu okoliša i nastaviti s promoviranjem ovog vrijednog oblika društvene solidarnosti.

Pozivamo sve koji su zainteresirani sudjelovati, ili pomoći u bilo kojoj od naših aktivnosti i radionica, neka nam se jave na telefon udruge 047 614 063, ili email: eko_pan@inet.hr


Komentiraj